Makkelijke oplossing – AirPods spelen geluid maar uit een oor

Als eerste, ik ben gek op mijn AirPods! En over het algemeen werken ze perfect … maar zoals je al kunt raden, helaas heb ik soms problemen met mijn AirPods. Een van die problemen is dat het soms lijkt alsof maar een AirPod werkt.

Ze zijn dan beide verbonden, maar er komt maar uit een AirPod geluid. Ik werd er gek van en miste mijn muziek terwijl ik mijn hond uitliet. Hopelijk ga je iets hebben aan mijn tips, zodat jij niet dezelfde frustraties ervaart.

In dit artikel geef ik twee oplossingen voor de problemen met je AirPods. De eerste oplossing helpt je bij het probleem dat maar een van de twee AirPods geluid afspeelt. De tweede oplossing helpt je bij het oplossen van een on-stabiele verbinding tussen je AirPods en apparaat, ook al ben je wel verbonden.

AirPods spelen geluid maar uit een oor

Werkt er maar een AirPod tegelijk, of maakt maar een AirPod verbinding? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem op te lossen. Voordat we gaan resetten, moet je eerst weten of het probleem voorkomt op een MacBook of iMac of op een iPhone. Het probleem kan dan net wat anders zijn namelijk.

Maar één AirPod werkt op Mac?

De oplossing voor dit probleem ligt in de instellingen.

1. Open Systeemvoorkeuren

Stap 1 - Open Systeemvoorkeuren

2. Ga naar Bluetooth

Stap 2 - Open Bluetooth

3. Controleer of de AirPods verbonden zijn. Zo nee, maak verbinding

Stap 3 - Verbind de AirPods

4. Ga terug naar Systeemvoorkeuren

5. Ga naar Geluid

Stap 5 - Open Geluid

6. Ga naar het tabblad ‘Uitvoer

Stap 6 - Tabblad Uitvoer

7. Selecteer de AirPods

Stap 7 - Selecteer AirPods

8. Verplaats de Balans schuifknop naar het midden (anders speelt het geluid zich af op de linker of rechter AirPod)

Stap 8 - Balans schuifknop naar het midden verplaatsen

9. Speel muziek of een YouTube video af om te controleren of de AirPods weer goed werken

Hopelijk heeft deze uitleg jou geholpen. Ik heb deze oplossing gevonden via deze link, maar ik heb de uitleg nog uitgebreid en vertaald naar het Nederlands.

Harde reset van je AirPods

De laatste oplossing is om een harde reset te doen. Dit verhelpt het probleem zeker! Hieronder kun je een (Engelstalige) YouTube video vinden die uitleg geeft over het doen van een harde reset.

  1. Zorg ervoor dat beide AirPods in de case zitten en open de deksel.
  2. Druk de configuratie knop achterop de case in en houd deze voor minimaal 20 seconden ingedrukt.
  3. Wacht tot het lichtje in de case oranje knippert. Je AirPods zijn nu gereset.

De problemen die een harde reset kunnen oplossen zijn:

  • AirPods laden niet op
  • Verbindingsproblemen met de AirPods
  • Accu van de AirPods loopt leeg
  • AirPods gaan niet aan
  • AirPods maken een krakend geluid
  • Er komt geen geluid uit de linker of rechter AirPod

Onstabiele verbinding

Er zijn een aantal redenen waarom er sprake kan zijn van een onstabiele verbinding, zoals bijvoorbeeld bij lage temperaturen. Maar ik merkte heel vaak dat wanneer ik thuis wegging en probeerde verbinding te maken tussen mijn iPhone en mijn AirPods, ik vaak een onstabiele verbinding had – als ze überhaupt al verbinding maakten. Hoe ontstond dit probleem?

Ik heb meerdere Apple apparaten thuis, twee MacBooks, een Watch, een iPad en natuurlijk mijn iPhone. De AirPods kunnen maar met een apparaat tegelijkertijd verbonden zijn. Het kan voorkomen dat wanneer je verbinding probeert te maken tussen je AirPods en je iPhone, je AirPods nog verbonden zijn met je MacBook. Met een onstabiele verbinding als gevolg. Dit is niet altijd het geval. Soms kan ik gemakkelijk opnieuw verbinding maken tussen mijn iPhone en AirPods, zonder eerst de verbinding met mijn MacBook te hoeven verbreken.

De oplossing: De beste oplossing, hoe irritant soms ook, is om iedere keer de verbinding tussen je AirPods en je apparaten te verbreken wanneer je klaar bent ze te gebruiken. Dit was de beste oplossing voor mij.


Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, neem dan vooral contact met mij op via mijn social media of de contactpagina van deze website.

Logo Freelance CRO specialist Sander Volbeda

Werkzaam vanuit Groningen voor bedrijven in het binnen- en buitenland. Laten we een kennismaking inplannen. Je zit uiteraard nergens aan vast.

Stuur een bericht
© 2023 Sander Volbeda, Alle rechten voorbehouden
KVK: 53236734 BTW: NL002247968B39